[ÅRETS BÄSTA LÅTAR] PT 2.

Här har ni sista delen i min årslista. Plats 1-10, självklart med inbördes ordning.

10. Bright Eyes - Shell Games. (Lyssna här) Äntligen kom det nytt från Bright Eyes och jag är inte det minsta missnöjd. Låter lite som det gjorde på hans första skivor, kanske därför jag fullkomligt älskar den.

9. Erik Hassle - Stains. (Lyssna här) Hela hans Mariefred Sessions är bland årets allra bästa och den här är så galet vacker. Kolla bara på texten: You said that you would wait, you blew my mind away. We had eternity to waste.

8. Civil Wars - Poison & Wine. (Lyssna här) Det här är på riktigt bland det vackraste jag någonsin hört. Det är så sorgset, känslosamt och hjärtskärande på en och samma gång. Det är inte långt ifrån Damien Rice-klass, och det säger inte lite för att komma från mig.

7. Patrick Wolf - Time of my life. (Lyssna här) En otroligt stark tolkning av ett hårt break-up. Om att pussla ihop sina skärvor, resa sig och gå vidare på egen hand. Vissa meningar känns direkt hämtade från min dagbok.

6. Jonathan Johansson - Ingenting Stort. (Lyssna här) Jonathan är 2011 för mig. Hans skiva har präglat hela min tillvaro och den här låten är näst bäst på skivan. Jag förstår inte hur han gör, men bra som fan är det.

5. Coldplay - Every Teardrop is a Waterfall. (Lyssna här) En skapligt efterlängtad "comeback" av ett av mina absoluta favoritband och de gjorde mig inte direkt besviken. Det här är bland det bästa Coldplay gjort. Det är så mycket lycka i låten att jag bara vill dansa hela natten och aldrig stå still.

4. Erik Hassle - Stay Away. (Lyssna här) Den här har satt otroligt djupa spår i mig. Kan inte riktigt beskriva med ord hur jag föll handlöst redan vid första lyssningen. Tror bara jag slår knut på mig själv om jag försöker förklara så vi lämnar det där. Lyssna själva så får ni höra.

3. Florence & the Machine - Shake it Out. (Lyssna här) Det här gjorde min höst lite lättare. Gick igenom en tuff period och det här gav mig både styrka och hopp. Budskapet är vackert och precis så jag önskar att jag levde mitt liv. Musikaliskt är det även magiskt och det ger mig rysningar vid varje lyssning. It's hard to dance with a devil on your face så shake him off.

2. Adele - Someone Like You. (Lyssna här) Herre min gud vad det här är vackert. Börjar nästan gråta varje gång jag hör den. Behöver nog inte säga mer. Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead.

1. Jonathan Johansson - Stockholm. (Lyssna här) Det var inget svårt val att placera den här som bästa låten under 2011. Redan vid första lyssningen kände jag något jag inte känt på länge inom musiken. Jonathan lyckas fånga mina känslor i ord och han uttrycker sig så fint att jag inte vet vart jag ska ta vägen.

Man måste bära sin sorg i armarna. Man måste härma de som orkat, de som fortsätter ändå. Ingen annan skulle förstå och ingen annan skulle gå en meter för mig, jag behöver dig.

Tack Jonathan för att du skapat magi och gjort min höst lite lättare. Hela skivan Klagomuren är det bästa som gjorts på väldigt väldigt länge i musik-Sverige.

(Plats 20-11 kan ni se här)

[ÅRETS BÄSTA LÅTAR] PT 1.

Jag brukar ju alltid fixa ihop en lista av årets tjugo bästa låtar. Svårt som fasiken är det ska ni veta, men här kör vi. Nedräkning från 20, med inbördes ordning.

20. Timbuktu - Resten av ditt liv. (lyssna här) För att den här låten gjorde mig riktigt glad i somras. Texten är så klockrent bitter blandat med en rejäl drös med humor.

19. Deportees - Islands and Shores. (lyssna här) Jag är en av de som inte riktigt fallit handlöst för Deportees under alla dessa år. De har haft några guldkorn men har aldrig imponerat så mycket på mig som de gjort i år. Den här låten är den bästa på en riktigt bra skiva.

18. Patrick Wolf - The City. (Lyssna här) För att det här är ren och skär glädje. Har dansat många nätter till den här låten, haft den i hörlurarna på löpbandet och den är ta mig fan fortfarande lika härlig.

17. Laleh - Ängeln i rummet. (Lyssna här) Okej det här är ju faktiskt egentligen inte Lalehs låt utan Eva Dahlgrens, men med tanke på hur mycket den har präglat min höst så var jag tvungen att ge den en plats på listan. Laleh har lyckats vända en otroligt ledsamt vacker låt till en otroligt glädjerusande kärleksförklaring. Tack för det.

16. Noah & the Whale - Tonight's the kind of night. (Lyssna här) För att den här kastar mig tillbaka till varma sommardagar. Låten påminner mig på något konstigt sätt om Oskar Linnros Genom eld. Själva känslan av oövervinnerlighet och vikten av att leva i nuet.

15. Lykke Li - Love out of Lust. (Lyssna här) För att jag inte kunde lyssna på något annat på en hel vecka efter första gången jag hörde den i våras. Även lite för följande textrad: We can cross rivers with our will, we can do better than I can.

14. The Naked and the Famous - Young Blood. (Lyssna här) Kommer ni ihåg när MGMT släppte låten Kids och den liksom blev soundtracket till allas fester under sommarmånaderna? Det är precis vad som borde hänt med den här låten.

13. Jonathan Johansson - Under Sjukhusen. (Lyssna här) Jonathan har utan tvekan släppt det här årets absolut bästa platta. Den här låten är en av de bästa. Mest för sårbarheten och följande fråga: Om jag sa att allt var ditt, att jag skulle älska dig på riktigt, skulle du lyssna då?

12. Veronica Maggio - Satan i Gatan. (Lyssna här) Är egentligen så otroligt trött på hennes senaste skiva efter att ha lyssnat sönder den, men den här låten håller fortfarande. Bäst på skivan helt klart.

11. Monty - Elefantkyrkogården. (Lyssna här) Hade suktat efter nytt material från Monty alldeles för länge när den här kom så jag föll liksom handlöst. Det är något otroligt vackert med den här låten, kan inte riktigt sätta fingret på det. Bra som fan är den i alla fall.

Del två, det vill säga plats 1-10, kommer inom kort. Lovar.

I'M RUNNING OUT OF TIME SO LET'S DANCE WHILE WE'RE WAITING.


Godmorgon! Jag är då verkligen inte gjord för sådana här tidiga morgnar. Försöker dock påminna mig att det kommer vara värt det när jag får lämna kontoret bland de första istället för bland de sista. Och vet ni, när arbetsdagen är slut är det dags för min andra julafton. Firade ju själva julafton utan mina föräldrar men idag kommer de upp till Göteborg för lite julaftonsfirande. Så här fyra dagar för sent. Bättre än aldrig antar jag. Har dock redan fått lite fina julklappar från syster och en nära vän som ni ser här över. Lite skönhetslyx och Keplers nya bok Eldvittnet som jag sträckläser för tillfället. Galet spännande.

Nu ska jag tvinga mig upp ur sängen och in i duschen så jag piggnar till. Håller förresten på att sammanställa min årliga lista med årets 20 bästa låtar. Inte det lättaste men om allt går som det ska bör ni få den imorgon. Inga löften dock.

bloglovin RSS Instagram